För dig som nyligen förlorat en jazzälskare är det nog en självklarhet att hedra din närståendes musiksmak under avskedsceremonin. En av jazzens allra starkaste sidor är att erbjuda många olika känslolägen i samma musikstycken, så här är det svårt att välja fel. En liten hjälp på traven kan du få redan i mötet med begravningsbyrån.

En professionell begravningsbyrå som https://lovabegravning.se/ hjälper dig med all planering kring avskedet till din anhörige. Det är lätt att tro att planeringen inför begravningen mest består av pappersarbete och kontakt med sjukhus och kyrkor, men du märker snart i mötet med din begravningsentreprenör att hen står till tjänst med stöd och råd även kring de mjuka värdena i planeringsarbetet, som valet av musikstycken.

Musiken vid ceremonin

I kyrkans traditionella begravningsceremoni återfinns 2-3 psalmer, samt ingångs- och utgångsmusik och ett stycke vid defilering runt kistan. Utöver detta har du möjlighet att välja ytterligare musik, kanske med sångsolist eller annan sättning. Du som vill ha en så jazzig upplevelse som möjligt under ceremonin kan komma ihåg att även om det traditionellt sett är kantorn som leder psalmerna från orgeln, är det fullt möjligt att hyra in en jazzensemble som sköter all musik – även psalmerna, som gör sig alldeles utmärkt i jazztappning, kanske särskilt med den blåa nordiska ton som svensk jazz länge formats av. Kontakta gärna någon av de aktiva svenska jazzföreningarna, som gärna förmedlar kontakt med musiker.

Det kan även vara så att meningarna går isär kring hur mycket jazz begravningen ska innehålla. Att anordna en begravning är ett moment som tyvärr gärna tar fram slitningar exempelvis syskon emellan. Minns då att jazz är ett mycket brett begrepp, med otaliga förgreningar i andra genrer och att även en kompromiss kan leda till musikalisk magi väl på plats i kyrkan. Även om din intention att ha en riktig jazzbegravning är god, kan det vara nog så gott att behålla den goda stämningen.

Divi