Jazzen har gett upphov till massor med intressant musik under årens lopp. Musiken har varit och är tydligt präglad av sitt sammanhang och det har därför varit av största vikt att det har funnits fungerande jazzklubbar och verksamma föreningar som aktivt kan arbeta med att sprida jazzen vidare. Nedan kan du läsa mer om några av dagens aktiva klubbar och föreningar.

Jazzkatten

Jazzkatten är en högst aktiv och levande förening. Föreningen har sin bas i Lidköping. Den bildades i mitten av 90-talet och har som främsta syfte att bidra till jazzens fortlevnad samt att verka för att fler får upp intresset för genren. För att åstadkomma det arrangerar föreningen en rad olika event både på hemmaplan och på andra ställen ofta i samarbete med andra arrangörer.

Sveriges Radio P2 delar också ut ett pris som heter Jazzkatten. Den har tidigare kallats för guldkatten. Men, numera kan det lätt bli lite förvirrat i vissa kretsar när den ena musikern pratar om priset och den andra om föreningen.

Nefertiti

Det här är en känd jazzklubb och lite av en metropol i Göteborg. Klubben startade redan i slutet av 70-talet och det är fortfarande ett attraktivt ställe att både spela och lyssna på musik på. Vissa menar att Nefertiti är en av nordens ledande scener när det kommer till framför allt jazz. Det spelas inte bara jazz på Nefertiti dock, men mycket av deras utbud tillhör genren. De arrangerar cirka 200 konserter per år.

Utöver att arrangera jazzkonserter ordnar de också konserter med andra typer av musik. Allt ifrån blueskonserter till tango och hip-hop.

Innergården Jazzclub

Ett relativt nyöppnat ställe för den nyfikna i Stockholm är Innergården Jazzclub. Klubben är en del av en restaurang och cocktailbar och deras musik är således anpassad för att passa den miljön. De arrangerar spelningar tre kvällar i veckan.

Divi