En av Sveriges mest kända jazzsångerskor idag är Rigmor Gustafsson, inte nog med att hon kommer från en musikalisk familj, hon har en syster som också är jazzsångerska.

Mer om Rigmor

Efter att ha engagerat sig musikaliskt på den kommunala musikskolan under sin uppväxt så fortsatte hon utveckla sina musikkunskaper efter studenten. Dock inte med inriktning på klassisk gitarr som var hennes fokus från början, utan hennes nya fokus var hennes sång.

Hon har studerat sång både på en folkhögskola i Sverige och på collage i New York – ett av jazzens centrala punkter. Sedan dess har hon hunnit med att turnera både i Sverige, Tyskland, Danmark och andra delar av världen. Dessutom har hon sjungit på både nobelfesten och på Kronprinsessans bröllop.

Tillsammans med en annan mycket kunnig musiker inom genren Nils Landgren spelade hon in en skiva som fick fantastiska recensioner. Det kallades för ”jazz av yttersta märke” och sålde guld, precis som några av hennes senare album också har.

Att slå sig fram inom den här genren kan vara både lätt oh svårt. Lättare med en nischad genre, samtidigt som genren i sig har så många förgreningar och den betyder så mycket för så många människor.

Divi