För den som har tröttnat på att läsa spaltmeter efter spaltmeter om jazzens historia finns här mer information om de typiska instrumenten inom genrens historia. Dock inte alla instrument, men några. Jazzen har dessutom gett upphov till egenhändigt tillverkade instrument också.

Typiska jazzinstrument

Trummor eller slagverk kanske inte kan kallas för ett typiskt jazzinstrument eftersom de förekommer i så många andra genrer också. Samtidigt bygger jazzen på rytmer och rytmer har ofta lirats på någon form av slagverk eller trumma.

Trummor och slagverk av olika slag har nästan funnits lika länge som människan. Men, trumsetet och den typen av slagverk som vi förknippar med jazz och liknande genrer började användas mer frekvent under 1800-talet. Bland annat som del av kabaréernas orkestersättning.

Trumpet och andra blåsinstrument är väldigt vanliga inom jazzen. Speciellt jazz som har sina rötter i USA. Trumpeten är ett väldigt gammalt instrument, även om det också har modifierats på en rad olika sätt. De första blåsinstrumenten användes för att sända signaler så som horn av olika slag som “musikern” blåste i för att skicka ett meddelande. Först på 1500-talet började trumpeten ta den form som vi känner igen den som idag och den började tillverkas av metall.

Divi