På samma sätt som det finns olika former av jazz så finns det olika former av festivaler som specialiserar sig på olika delar av det omfattande jazzarvet. Utöver det finns det de festivaler som har en mer generell och övergripande form. Här hittar du en längre lista över festivaler som du kan ta del av. Nedan kommer en sammanfattning över de största jazzfestivalerna i världen.

Jazzfestivaler i New Orleans och New York

Om det är någonstans en bör åka för att uppleva jazzen som den spelades i sin vagga så är New Orleans stället du bör åka till, Här arrangeras det inte bara festivaler utan flera klubbar och föreningar har regelbunden aktivitet.

Det samma gäller i New York, det är verkligen en stad som har allt och verkligen alll jazz. Det finns både alternativ för den som föredrar de något modernare formerna som fusionjazz till mer traditionell jazz.

Göteborgs Jazzfestival

För dem som gillar en något mindre jazzfestival är det här ett bra alternativ. Den ger dig en bra bild av genren och erbjuder alltid något lite extra. Den här festivalen har funnits sedan slutet på 80-talet och är fortfarande en återkommande händelse.

Divi