Jan Johansson är en av Sveriges mest kända jazzmusiker genom tiderna. Han hann förändra både musikbranschen och genren på sin alldeles för korta tid som aktiv musiker.

Om Jan Johansson

Han hade inte tänkt att arbeta med musik, även om det eventuellt var en dröm hos honom att få hålla på med musik så var hans ursprungliga plan att bli ingenjör. Han började nämligen utbilda sig till civilingenjör inom elektroteknik på Chalmers tekniska högskola. Det ska tilläggas att han hade spelat och till viss del arbetat som musiker innan han började studera till ingenjör. Men, planen var att hålla det på en hobby nivå samtidigt som han studerade.

Men, musiken tog allt mer av hand tid (och tur var väl det), han var kapellmästare för Chalmersspexet och spelade med studentorkestern i samma sammanhang. Han avslutade lerig sina studier utan började ägna sig åt musiken på heltid istället. I slutet av 50-talet spelade han både med Gunnar Johansons kvintett och på en jazzklubb i Köpenhamn.

Hans sätt att spela och komponera jazzlåtar var nytt för musiklivet i Sverige och för branschen i stort. Han använde sig av ett lekfullt sätt att improvisera och han tog tillvara på mycket svensk och rysk folkmusik som han sedan omvandlade till jazz. Allt under väldigt lekfulla och kreativa former. Han komponerade musik till filmer och orkestrar, spelade eget material, spelade med olika bandkonstellationer och gjorde allt på sitt eget speciella vis.

Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt. Men, han lämnade en omfattade samling låtar efter sig.

Divi